Ikke prøv å gjør deg mer litterær enn du er!

Veldig mange tekster som vi får inn på forlaget, er preget av ikke helt trenede skrivere som prøver å være litterære. De har kanskje lest bøker de har latt seg fascinere av, skrevet av noen av våre beste forfattere, og ønsker å skrive noe lignende selv. Det er forståelig, og jeg heier selvfølgelig på at folk strekker seg etter de beste. Likevel fungerer det sjelden helt bra …
En metafor er et ord eller et uttrykk som brukes i overført eller billedlig betydning. Et par eksempler er å si «å holde hjulene i gang» om å sørge for at en bedrift eller et samfunn fungerer som det skal, eller å omtale en sart og følsom person som «et persilleblad».
Det er vanskelig å finne opp nye metaforer som fungerer. Mange går isteden i klisjefella, min elskede er som en rose, men klisjeer er et såpass omfattende tema at det skal jeg ta for meg grundigere i et senere tips. Denne gangen skal det rett og slett handle om å unngå vakre setninger som egentlig ikke betyr noe. Formuleringer som ser veldig fine ut ved første gjennomlesning, men ofte er nærmest umulig å forstå. Metaforer som ikke henger sammen, kronglete setninger som ikke gir mening. Her kommer noen tilfeldige eksempler:
Det var nesten så det hadde begynt å danne seg våte mørke søkk i huden vår. En pære som bare måtte kastes fordi den hadde blitt liggende for lenge og blitt heslig.
Dette er beskrivelsen av noen mennesker som er svette og varme etter å ha stått i kø, og det er mulig det er jeg som mangler fantasi, men jeg greier ikke å se for meg hvordan svette – i løpet av en liten halvtime – kan føre til denne pæreaktige, heslige huden.

Eller dette under:
… luften føltes som sorg slik den sank gjennom dem, som ett siste innpust før øynene lukkes en siste gang.
Vakkert javisst, men hva betyr det egentlig? Hovedpersonen her sitter ikke ved et dødsleie, han beveger seg ute, i relativ frisk luft …
Eller denne:
Stillheten slukte luften i rommet. Lyden av naboens hekkesaks presset seg på og var som ising i tennene.
Kan stillhet sluke luft? Er det stille når det er en hekkesaks i gang på utsiden? Og hvordan fører lyden av en hekkesaks til ising i tennene? Det høres fint ut, men hva betyr det, egentlig?

Dette er tre helt tilfeldige avsnitt fra tre forskjellige, og slett ikke veldig dårlige manus. Noen av dere vil sikkert også synes det er godt skrevet, men det viktigste med kommunikasjon er å gjøre seg forstått. Greier man å gjøre seg forstått med flotte formuleringer, så er det selvfølgelig helt strålende. Det finnes forfattere som er fantastisk dyktige på metaforer, mange av dem er poeter. De skriver diktsamlinger, der hvert eneste ord er gjennomtenkt.
Men er du en nybegynner som skriver en roman og ønsker å bli antatt? Eler skriver du en blogg der det viktigste er å nå ut til leseren? Da er Remas slagord greit å ha i bakhodet.
Det enkle er ofte det beste.

Har du lyst til å følge skrivetipsene mine videre? Meld deg gjerne på nyhetsbrevet mitt, og / eller følg meg på Facebook og Instagram. Tips gjerne andre skrivende om kurset, og det er veldig hyggelig dersom du legger igjen en kommentar, slik at jeg vet at jeg ikke er helt alene her inne

Hvem er jeg som prøver å gi deg råd?
Jeg er forlegger, forfatter, redaktør, oversetter og frilansjournalist. Du finner mer informasjon her:
Veldig interessant å lese 😀 Jeg har gitt ut en liten bok i mitt liv. Betalt av meg selv, gjennom forlaget Kolofon. Små dikt og skriblerier. Det var mest for å gjennomføre en liten drøm. Men når det er sagt, så elsker jeg å leke med ord og setninger. Det er ingen enkel lek, men har man respekt så ender det som regel godt 🙂 Takk for gode tips.
Takk tilbake 🙂