
Her har jeg lyst til å dele en bok som kom ut for en del år siden, utgitt av Bente Damhaug, søsteren til den nok for de fleste langt mer kjente krimforfatterenTorkil Damhaug. Og for å si det med en gang, her kjente jeg forfatteren, men vi ble først kjent noen år etter at denne anmeldelsen ble skrevet og den gang publisert på nettsiden Litteraturivestfold.no Jeg hadde faktisk glemt at jeg hadde anmeldt boken hennes da jeg møtte henne første gang, mens hun koblet navnet mitt og anmeldelsen med en gang jeg presenterte meg. Og akkurat da var det jo greit at anmeldelsen var av det positive slaget 🙂
Bente Marit Damhaug (født 15. desember 1952 i Lørenskog, død 11. desember 2014 var en norsk skuespiller, teaterinstruktør, regissør, journalist, manus- og krimforfatter. Som ung drev hun alpinkjøring og reiste med idrettsstipend til Frankrike og Tyskland. Ved Universitetet i Heidelberg tok hun eksamen i germanistikk, og ved Teaterhøyskolen i Hamburg studerte hun skuespill, dans og sang. Hun var også instruktør ved Teaterhøyskolen i Amsterdam. Damhaug spilte mer en femti roller på scener i Tyskland og Nederland. Både i Tyskland og Italia var hun med i spillefilmer. Hun deltok blant annet i TV-serien Derrick. Tilbake i Norge spilte hun en tid ved Nationaltheatret, samt i Fjernsynsteatret. På sitt hjemsted Lørenskog arbeidet hun flere år for den lokale avisen Romeriksen. Hun skrev også manus til og regisserte det lokale friluftsspillet Fruen på Losby, oppført på Losby Gods i 2005 og 2008. Fra 2009 bodde hun med sin mann i Sandefjord, der de startet «Hubro Litteraturhus og Kafé».
Damhaug skrev to spenningsromaner, Gull og Tango, men rakk ikke fullføre den siste og tredje boka i denne serien. Heller ikke sin påbegynte selvbiografi fikk hun skrevet ferdig. Hun døde av kreft i 2014, 61 år gammel.
Bente Damhaug døde dessverre i desember 2014, nær 62 år gammel.

I grålysningen den 9. april 1940 ruller 26 lastebiler stille ut av gårdsrommet til Norges Bank, fullastet med den norske gullbeholdningen. Med tyskerne hakk i hæl fraktes gullet nordover og ut av landet i sikkerhet. Men det de glemte, var en prøvesending med 200 kg gull som den nederlandske sentralbanken hadde fraktet til Norges Bank, fordi nederlenderne fryktet et snarlig tysk angrep.
Slik starter historien om soldaten Eilif, som havner i sitt livs eventyr når han må sørge for at det nederlandske gullet skal flyttes i sikkerhet i Norge. Og i kulissene lurer den tyske agenten Renate, som Eilif blir hodestups forelsket i. Dette er også historien om en norsk soldat som blir betatt av drømmen om et forent Europa, fri fra kommunismens klør. Verken motstandskampen eller nazismen glorifiseres, og det viser seg at enkeltskjebner er uforutsigbare når krigen rår!
– Tyskerne kommer! Tyskerne kommer!
Forskrekkede rop gjallet gjennom korridorene i Norges Bank 9. april 1940. Nå var det viktig å redde unna den norske gullbeholdningen før tyskerne kom og fikk kloa i det. I
Bente Damhaug (1952) har skrevet boka som hun selv kaller en dokumentarisk røverroman, dokumentarisk fordi denne historien har rot i virkeligheten, og røverroman fordi virkeligheten kan overgå fantasien.
Har du lyst til å lese en historie rett og slett for underholdningens skyld, en historie som også har rot i virkeligheten, så anbefaler jeg gjerne Bente Damhaugs; Gull – en dokumentarisk røverroman. Med utgangspunkt i et drama fra krigen, hvor soldaten Eilif plutselig finner seg selv syklende med 200 kilo gullbarrer i sykkelveskene, presenterer Bente Damhaug en velskrevet roman full av spenning.
Krig, spionasje, fangenskap, utroskap, barnefødsel og død danner et fargerikt og dramatisk bakteppe for denne historien.
Vi får et innblikk i soldatens Eilifs ikke helt vellykkede privatliv, og ser han bli hodestups forelsket i den tyske agenten Renate. Den tidligere ganske så kyniske tyske kvinnen viser seg å gjengjelde følelsene, og hennes kjølige maske slår sprekker, noe som mest av alt overrasker henne selv.
De legger planer for et felles liv, og i et romantisk øyeblikk forteller også Eilif Renate om gullet han har gjemt unna. En betroelse hun finner meget interessant.
Men i krigstid blir ikke alltid fremtiden slik man planlegger den, og historien tar etter hvert helt andre vendinger enn hovedpersonene selv ønsker.
Grundig research, samt en stor grad av kunstnerisk frihet gjør denne romanen både spennende og leservennlig, og selv om dialogene til tider ikke er helt gode, så er boken som helhet absolutt et hyggelig bekjentskap.
***

Terningkast 4
***
Kommentarer
Trackbacks & Pingbacks