I dag fikk jeg en hyggelig melding i innboksen. Jeg er nominert til Maurits Hansen-prisen «nytt blod.»
Dette er artikkelen fra Kongsbergskrim nettside:
Den høythengende «Nytt blod»-prisen deles ut for 10. gang under Kongsberg Krim i slutten av oktober. Tre av fjorårets dyktigste debutanter har sluppet gjennom juryens nåløyet og er nominert til årets pris. De nominerte er Myriam H. Bjerkli (Lille linerle), Gunnar F. Klinge (Alma Mater) og Christin Rene Wold (Klovnejakten).Det står mellom en mørk og rystende psykologisk thriller, Norges første «universitetskrim» og en rendyrket gangsterroman. Det er med andre ord tre forfattere med svært ulike ståsteder og uttrykk som kjemper om den gjeve prisen.
Myriam H. Bjerkli er ingen novise som forfatter med blant annet barnebøker og diktsamlinger på CV’en, men «Lille linerle» er hennes første forsøk innen krimsjangeren. Debutboka forteller flere parallelle historier, som utspiller seg rundt den lille jenta Mari og hennes mor Sissel, som bor i Kodal ved Sandefjord. Forfatteren forteller med sterk innlevelse, uten å bli sentimental, om Mari som kidnappes og vokser opp i en kjeller. Skildringen av relasjonen mellom kidnapperen og ofret er et absolutt høydepunkt i boken og løfter den ut av krimsjangerens klisjeer.
– Hun skildrer med med overbevisning det gruoppvekkende forholdet som utvikler seg mellom overgriper og offer, og de mest avskyelige scenene er antydet i hjerteskjærende bilder, skriver Dagbladets anmelder, Cathrine Krøger.
Samtidig får leserne ta del i moren Sissels historie. Sissel er selvsagt desperat av sorg over datterens forsvinning, og tror hun har druknet. Hun søker trøst hos den fremgangsrike advokaten Petter, som hun flytter sammen med. Snart viser det seg at han heller ikke er den drømmeprinsen han gir seg ut for. Hans fortid skjuler dystre hemmeligheter, som to politietterforskere begynner å nøste opp i. Det leder frem mot en svært overraskende, og mange vi si kontroversiell slutt på en bok, skrevet av en forfatter med et dypt engasjement og et klart ønske om at folk bryr seg.
Gunnar F. Klinge har en solid bakgrunn for å skrive vår første «universitetskrim» eller «humaniorakrim» som debutromanen «Alma Mater» også har blitt kalt. Han kan skilte med fire år som forskningsadministrator ved Det humanistiske fakultetet i Oslo og er i dag seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet på Lillehammer.
Med stor innsikt og solide historiske referanser retter Klinge søkelyset mot et miljø preget av krise, korrupsjon, skjulte nettverk og store interne konflikter. Han beskriver en intens maktkamp som handler både om fordeling av forskningsmidler og hvordan universitetet skal styres i fremtiden. Professorer og andre akademiske aktører går bokstavelig talt over lik for å beskytte egne interesser og komme seirende ut av denne striden.
Klinges «helt» er den tidligere lederen av korrupsjonsenheten i Økokrim, Bjørn Falch som er satt på sidelinjen da det viste seg at ikke taklet jobben. På grunn av en hardtslående influensaepedemi kobles han likevel på etterforskningen da politiet får tips om et lik i en fryseboks samtidig som en velkjent akademiker er meldt savnet. Saken baller på seg da flere høytstående akademikere fra universitetsmiljøet blir myrdet, og Falch står overfor en komplisert etterforskning med mange ingredienser i form av avslørende avhandlinger, hemmelige selskaper og omfattende korrupsjon. Forfatteren har med andre ord utviklet en intrikat og godt komponert historie som gir oss et kritisk og tildels skremmende innblikk i en akademisk verden som er ukjent for de fleste av oss.
Christian Rene Wolds bok «Klovnejakten» er en rendyrket gangsterroman som utspiller seg i det kriminelle miljøet i Oslo på begynnelsen av 2000-tallet. I likhet med Klinge vet han hva han skriver om. I seks år fra 1999 var han selv en del av hovedstadens kriminelle underverden inntil han tok skjeen i en annen hånd og utdannet seg til sosionom. I dag jobber han som bomiljøarbeider og miljøterapeut.
Wold beskriver en verden der sex, dop og penger betyr alt. I boken møter vi tre småskurer. dørvakten og fikseren Kia, jålebukken Gianni og og rotehue Roger (alias «Tåka») som bestemmer seg for å smugle inn og selge et stort parti hasj. Samtidig jages de av russisk mafia og andre obskure aktører på jakt etter profitt. De kommer raskt i trøbbel og presses fra mange hold.
Forfatteren legger ikke skjul på at at de tre karakterene har trekk fra han selv og at store deler av handlingen er inspirert av egne erfaringer. Dette er da også bokens store styrke. Wold gir oss et realistisk og troverdig innblikk i et miljø som de færreste kjenner eller har noe forhold til.
FAKTA
Myriam Halden Bjerkli (født 3. januar 1963 i Tromsø) debuterte hos Gyldendal forlag med ungdomsboka Cyprianus i 2007.
I 2009 kom bok nummer to, ungdomsboka Mickel i mål på Gyldendal forlag.[2]
I 2010 ga hun ut foto- og faktaboken The Gambia, samt dikt- og maleriboken Rock`n roll, baby, et samarbeidsprosjekt med maleren Kari-Mette Astrup.
Bjerkli har bidratt med fotografier i bøker, blader og aviser, samt er premiert i flere fotokonkurranser, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hun har også deltatt på flere juryerte fotoutstillinger, blant annet i Norge, Italia og USA, samt hatt separatutstillinger i Sandefjord og Larvik.
Bjerkli er forlagssjef i Forlagshuset i Vestfold, som består av de fire imprintforlagene Liv forlag, Lyst forlag, Jubel forlag og Forglemmegei forlag.
Gunnar F. Klinge (f. 1976) er fra Oslo og bor i Lillehammer. Han har tilbrakt elleve år ved Universitetet i Oslo, hvorav sju som student og fire som forskningsadministrator ved Det humanistiske fakultet. I dag jobber han som seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet.
Christian René Wold (f. 1972) er sosionom og jobber som bomiljøarbeider og miljøterapeut. Han driver bl.a. med rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid rettet mot ungdom. Wold er deltidsskuespiller og tidligere dørvakt på Head On, et legendarisk utested i Oslo på 90-tallet, da han også var del av de kriminelle miljøene han beskriver debutromanen Klovnejakten (2017).
Artikkelen er hentet fra Kongsbergs krim sider.
Krimfestivalen foregår fra 23 – 28 oktober, og du finner programmet programmet for krimfestivalen ved å klikke HER.
Tagged: kongsberg krim, kongsberg krimfestival, Lille linerle, maurits hansen prisen, nytt blod
Kommentarer