Budapest er kjent både som «Dronningen av Donau» og «Østens Paris». Byen er en smeltedigel av østlige kulturer og europeisk innflytelse, noe som har gjort den til en vakker, spennende og levende storby. Over 65.000 nordmenn besøker byen årlig. I høst er det kanskje din tur?
Budapest er en nydelig blanding av vakker arkitektur med en urban atmosfære som har blitt en svært populær destinasjon hos nordmenn. Enten du er interessert i arkitektur, vil på shopping, oppleve livlig natteliv, eller bare ha en avslappende ferietur med spa og romantikk, Budapest kan by på det meste.

Romantikk på Donau
Elven Donau renner gjennom byens hjerte og deler byen inn i to deler: Buda og Pest. Tidligere var det to adskilte byer, men i 1873 slo de seg sammen og døpte den samlede byen for Budapest. Langsmed elvebredden ligger sightseeingbåtene på rekke og rad, og et elvecruise på Donau er nesten en selvfølge når man besøker byen, det gir strålende utsikt over begge de to bydelene, som er bundet sammen av hele syv, vakre broer.

Vi valgte oss et kveldscruise, og mens solen sakte forsvant ned bak kirketårn og hus, og lysene fra byen speilet seg i vannoverflaten, nøt vi en fireretters middag, akkompagnert av stemningsfull fiolinmusikk utført av en av Budapest mange talentfulle musikere.

Buda eller Pest?
De beste shoppinggatene, restaurantene, kaféene og barene, finnes på Pest-siden. Det er også her det moderne forretningsdistriktet, Nasjonalmuseet og Parlamentet ligger. Buda-siden er roligere, og hotellene her har jevnt over litt høyere standard. I Buda finner man Matthias kirken, Nasjonalgalleriet, det historiske museum og kunstmuseet. Her ligger også mange av byens helsebringende termalbad.

Ta bena fatt
Budapest er en storby med hele 1.700 000 innbyggere. I rushtiden kan det derfor være lurt å iføre seg gode sko og ta bena fatt, istedenfor å bli stående i endeløse køer på vei eller undergrunn.


( Men ta gjerne allikevel en tur ned i undergrunnen for å se. Undergrunnssystemet i Budapest er regnet for å være blant Europas beste, og de gamle t-banestasjonene ofte en severdighet i seg selv.)
Ønsker man å få et raskt overblikk over byen, så er Gellerthøyden et godt sted å begynne. Der har man panoramautsikt over både Buda og Pest-delen av byen.

Ideell by for jenter på tur
Når man rusler i Budapests gater, vil man fort se at byens beboere er opptatt av utseende. Det florerer med skjønnhetsklinikker og salonger, i tillegg har byen hele 118 varme kilder, og mange spa og bad bygget rundt disse. Szecheni badet, bygget i 1913,er ett av de største. Her finner du store utendørs basseng, samt mindre kulper innendørs, med vanntemperaturer fra iskaldt til rundt 38 grader. Her kan du tilbringe hele dagen, bade, få massasje, eller kanskje ta et slag sjakk på bassengkanten. Og selv om Ungarn ble medlem av EU i 2005 og etter hvert har fått noe høyere levestandard, er prisene fremdeles svært behagelige, sammenlignet med Norge.

Så dersom bena verker etter lange sightseeingturer, er det kort vei til total avslapning med massasje og andre mer eller mindre nødvendige skjønnhetsbehandlinger. Eller hva med å spandere fiskepedikyr på de slitne føttene, der små, glupske fisker gnager fotsålene rene for hard hud, samtidig som de også skal tilføre huden enzymer som gjør føttene silkemyke? (Kanskje ikke noe for de som er aller mest kilne, dog ?)
Shop til you drop
Er du på jentetur, så er shopping obligatorisk. Og i Budapest finner du rimelig porselen, antikviteter og lokalt håndverk som tepper, broderier og lamper. Vin, moteklær og sko er også vanligvis rimeligere enn hjemme. Den lange gågaten Vàci Utca tilbyr et rikt utvalg av design og mote-butikker, i tillegg til små, lokale ungarske butikker.

Men siden vi ikke var på jakt etter noe spesielt, ruslet vi i stedet ned til kvartalene rundt Erszebetbroen. Et ypperlig sted for den shoppinglystne som egentlig ikke trenger noe, for i hovedgaten Kossuth Utca og i de koselige smågatene rundt finnes det en mengde rimelige småbutikker som selger blant annet antikviteter, suvenirer, lærvarer, smykker og håndverk.

Ingen grunn til å gå sulten
Budapest har en rekke restauranter, mange med svært høy standard og de fleste med langt lavere priser enn i Norge. Vi fikk gode og smakfulle måltider med dessert for rundt 300-400 kroner. Den ungarske nasjonalretten er gulasj, og måtte selvfølgelig prøves. Ungarsk gåselever og Borsjtsj-suppe er to andre ungarske spesialiteter. Den ungarske vinen var det absolutt ingen usmak på, og det ungarske pærebrennevinet körtepalinka er muligens også verd et forsøk for den som liker sterkere drikke. I turistsesongen er det lurt å reservere bord hos de mest populære restaurantene på forhånd, og det er vanlig å gi minst 10 % i driks dersom man er fornøyd med maten. (Noen ganger står dette allerede oppført når du får regningen.)
Noen kjente spisesteder: Trofea Grill, Pampas Steakhouse, Kafé Kor, Sir Lancelot, Gundel, Karpatia og Matyas Pince.
Attraksjoner:
Budapest har en rekke attraksjoner man bør besøke, antagelig for mange til at du rekker å få det med deg på et besøk. Men dette er noen forslag:

Slottshøyden – en av de mest populære severdighetene i Budapest, som står på Unescos Verdensarv liste. Her finnes bl.a. Budaslottet, Mathiaskikren, Fiskerbastionen, samt en rekke museer, restauranter og butikker.
Budaslottet – slott som ble påbegynt på 1200-tallet og er et nasjonalsymbol i Ungarn. I slottet finner du Historisk museum, Nasjonalgalleriet og Széchenyi Nasjonalbibliotek.
Mathiaskirken – kirke bygget i neo-gotisk stil i midten av det 13.århundre. Brukt i flere kroningsseremonier og huser museet for religiøs kunst, samt kopier av de ungarske kronjuvelene.

Parlamentet – Den nest største bygningen på kontinentet og en av Ungarns største attraksjoner. Guidede turer.
Fiskerbastionen – Byens beste utsikt? Den ny-gotiske utsiktsposten har sitt navn fra middelalderen, etter fiskerne som hadde ansvar for å forsvare byen.
Hero Square – Den lengste og mest imponerende gaten i Budapest med mange attraksjoner.
Szent István Basilikaen – Fantastisk kirkebygg med spennende historie og en fantastisk utsikt over byen. Her avholdes også mange konserter.
Det Store Matmarkedet / Mathallen – Budapests største innendørs matmarked. Et storslått bygg som også har et rikt utvalg kunsthåndverk i annen etasje.
Den Jødiske Synagogen – Verdens nest største synagoge, et imponerende bygg som huset opp til 70 000 jøderunder annen verdenskrig. Blir også ofte brukt til klassiske konserter.

Gellerthøyden – en del av Unescos verdensarv. Her finner du den ungarske Frihetsstatuen. Fantastisk utsikt.
Kunsthallen – Kunstmuseum bygget i 1895 med mange utstillinger.
Millenium linjen – en av Europas eldste metroer. Står på Unescos verdensarvliste.
Andrássy Ut – Ungarernes «Champs-Élysées», står på UNESCOs verdensarvliste.
Andrássy boulevard 60 – terrormuseum over kommunistenes synder.

Helteplassen – en av de største åpne plassene i Budapest, med lang politisk og historisk historie. Grunnlagt i 1896 for å feire at ungarerne ankom området tusen år tidligere.
Byparken Budapest – Budapest største grønne lunge, hvor du bl. a finner du Vajdahunyad slottet og Széchenyi badet.
Vajdahunyad slottet – slott som opprinnelig ble bygget av tre og papp i forbindelse med Verdensutstillingen i 1896, men som senere ble satt opp i stein.
Széchenyi badet – det største medisinske badeanlegget i Europa.
Budapest Zoo – Med mange eksotiske dyr, deriblant tigre, elefanter, pingviner og slanger.

Skoene langs Donaupromenaden – Minnesmerke over de falne under krigen.
Mementopark – Et utendørs museum med statuer fra det tidligere kommunist-regime i Ungarn.
Det nasjonale Operahuset – Guidede omvisninger og stadige forestillinger.
Hotel Gellért – bad med rimelige behandlinger og en fantastisk arkitektur.
Margaretøya – en av de vakreste parkene i Budapest. 2,5 km lang, beliggende ligger midt i Donau. Mulighet for fysisk aktivitet, termalbad og spa, restauranter og kafeer.

Cruise langs Donau – Ca. 90 minutters tur, på kveldstid tilbys også middag og levende musikk.
Generelle reisetips:
Fly: KLM, Norwegian, SAS og Finnair har alle reiser til Budapest. Det samme har flere reisebyråer.
Hotell: Priser fra 300-400 kr. pr. natt i dobbeltrom. På Gellért, et av de flotteste hotellene, kan du bo for ca. 1000 kroner natten.
Valuta: Valutaen heter Forint, og 1000 forint er ca. 25 kroner. De fleste steder aksepterer kredittkort, og ganske ofte også Euro.
Når: Det er billigst før midten av september, men hovedsesongen er høst og vår. Da er også temperaturen vanligvis behagelig.

Noen nettadresser med informasjon:
http://www.cityguide.com/cities/budapest.html
Kommentarer