– Islendinger flest er svært godt utdannet, forteller guiden oss. – Nesten alle har tilgang til internett, og alle har mobiltelefon. Allikevel tro de fleste på alver og huldrefolk, spøkelser og andre overnaturlige vesener. På Island finnes antagelig den eneste kommunen i verden som har tatt alver, underjordiske og andre overnaturlige med i generalplanen. Kommunestyret i Kopavogur hadde vedtatt å bygge ut et alveområde, men isteden er nå området fredet. Visstnok fordi alvene skapte så mange problemer under utbyggingen at de rett og slett måtte gi opp.
Jeg ser ut av bussruten. Vi kjører igjennom Skaftafjell nasjonalpark, langsmed isbreen Vatnajökull, Europas største bre. Fjellene ruver mot himmelen og forrevne tinder gir tydelige tegn på kreftene som bor i naturen her. Et trolsk og magisk landskap, der man fort kan innbille seg at finnes magiske skapninger, det er ikke vanskelig å skjønne at det innbyr til overtro og fantasier.
Mens vi kjører virvler aske fra vulkanen Grimsvötn siste utbrudd opp. Den nesten konstant tilstedeværende vinden gjør sikten framover minimal, og i den vanligvis så lyse Islandske sommeren er det brått blitt mørkt midt på dagen. Vi snegler oss gjennom askestormen i snaue tjue kilometer i timen, og mange i busen er tydelig skremte. Jeg har ikke såpass vett, så jeg er mest fasinert.
Skjønt fasinerte er nok de fleste, for klippeøya Island er virkelig en stor naturopplevelse, med sine vulkaner, geysirer, forrevne klippelandskap og grønne daler. Med imponerende fossefall, høye fjell, og dekarstore områder dekket av størknet lava som skaper et merkelig månelandskap, en gold virkelighet som med sine klippeformasjoner var et perfekt treningsområde for de første måneastronautene.
Og ikke minst lar vi oss fascinere av stedene hvor det syder og koker i bakken, der det innimellom spruter kokvarmt vann titallsmeter opp, for så å trekke seg tilbake til jordens indre og etterlate seg imponerte turister og en sterk eim av svovel. Hvis helvete har en inngang, så er det lett å forestille seg at det må være akkurat her …
Vi startet turen vår i Reykjavik, Islands hovedstad, som inntil finanskrisen hadde flest utesteder pr innbygger i Nord-Europa. Nå er det færre, men fremdeles langt flere enn vi har mulighet til å besøke på vår ukestur på Sagaøya.
Her finner vi fantastisk mat på blant annet Fish Company og Laekjerbrekka, og ikke fullt så spennende mat på det populære utestedet Oliver. (Så har de da også som motto «Eat like a man, party lika an animal», så fokuset er kanskje et litt annet sted enn på maten.)
Island er også et mekka for shoppinglystne, og i hovedgata Laugavegur holder mange av de store motehusene til.
Vi nøyer oss med å kjøpe nostalgisk julepynt i den sjarmerende helårs julebutikken, før vi går for å spise det guiden påstår er «verdens beste pølser».
Pølsekiosken, som visstnok var Bill Clintons favoritt når han besøkte Island, har åpent hele døgnet alle dager, hele året. Allikevel er det bestandig kø der, så også når vi ankommer. Vi stiller oss tålmodig på vent, men selv om pølsene smakte, så er vi nok ikke helt sikre på om de helt var verd ventetiden. Men det er jo ikke hver dag man har muligheten til å gå – eller stå – i en presidents fotspor …
Men en tur til Island bør være langt mer enn et besøk i hovedstaden, Island er først og fremst natur. Fossefall, stupbratte fjell, og de tidligere nevnte vulkaner.
Og selv om Island på mange måter virke urgammel, er øya egentlig bare en unge, i geologisk forstand. Øya ble dannet for rundt 20 millioner år siden av en serie vulkanske utbrudd, og på grunn av den stadige vulkanske aktiviteten endres landskapet kontinuerlig. Isbreene smelter og danner stadig nye innsjøer og elver. Øya Island er fremdeles bare på skisseplanet, og ingen vet helt hvordan fasiten blir.
Uansett fasit, vi vil gjerne ha med oss mest mulig av Island på den ene uken vi har til rådighet, og utfluktstilbudet er stort. Den mest vanlige – nesten obligatoriske – er uten tvil «Den gylne sirkel». En utflukt som tar oss med til flere av Islands mest spektakulære severdigheter. Deriblant Gullfoss, som er Europas kraftigste fossefall, en foss som har en samlet høyde på 32 meter, fordelt på to fall. En foss så vakker at en ung kvinne ved navn Sigridur Tomasdottir truet med å ende sitt liv i den, da kommersielle krefter ville kjøpe fossen av faren hennes for å bygge den ut til kraftutvinning tidlig på 1900-tallet. Heldigvis for både datteren og oss turister vant farskjærligheten over lommeboka, slik at vi kan beundre det imponerende fossefallet i den dag i dag.
Vi besøker også Thingvellir, stedet hvor Islands første allting samlet seg allerede i år 930, så tidlig at islendingene hevder å være verdens eldste demokrati. Området har også et helt spesielt geologisk fenomen, det er stedet hvor de nordamerikanske og de eurasiske kontinentalplatene møtes. Her kan man nesten stå med et ben i Europa og et i Amerika,- samtidig.
Dagens mest spennende syn, var nok allikevel geysiren Strokkur. Den spruter kokende vann i opptil 20 metershøyde, omtrent hvert femte minutt. Til glede for sirkelen av stadig fuktigere turister med ivrig fokus på det boblende hullet i bakken, i håp om å få trykket på utløseren i akkurat riktig øyeblikk. (se bildene høyere opp)
Etter at vi har beskuet enda flere gesyirer og imponerende fosser, er det på tide med skikkelig nærkontakt med naturen. Jokulsarlon er den mest kjente og største av isbrelagunene på Island. Den ble dannet på 1930-tallet og størrelsen varierer alt etter issmeltingen fra breen Breiðamerkurjökull . Nå er den større enn tidligere, nær 200 meter dyp, og er dermed trolig Islands nest største innsjø.
Her kjører vi noen merkelige amfibiekjøretøy, som kan kjøre både på land og til vanns. Men selv om fartøyene virket store på landejorda, blir de små på vannet, omgitt av isfjell på alle kanter. Noen av de gigantiske isblokkene er fremdeles sortfarget etter siste vulkanutbrudd, andre har falt overende og snudd seg i vannet, og dermed fått vasket av seg vulkanens herjinger.
Fra sitt skjulested bak skyene stikker sola fram et øyeblikk, det skinner i hvitt og blåtoner, det knaker i is, og stadig kalver det nye blokker fra breen bak oss. Vi er små mennesker i en storslått og utemmet natur.
Men Island er ikke bare kultur, øye er også kultur og historie. Og siden Island i utgangspunktet ble befolket av nordmenn, så er mye av historien allerede kjent for oss. Snorre Sturlason er en av våre felles stoltheter, og vi besøker derfor Reykholt, stedet der Snorre Sturlason bodde i årene på Island.
Der skrev han mange av sine berømte verk, og der ble han brutalt drept i 1221, i sitt eget utendørs basseng. Bassenget, en tidlig utgave av nåtidens jacuzzi, er fremdeles intakt, og rett ved siden ligger bygget Snorrestofa, et stort kultursenter til Snorres ære.
Vi besøker også museet Skogar, et museum som åpnet allerede i 1949, takket være Thordur Tomassen som allerede som 14-åring startet å samle på bruksting fra Islands historie. I dag er mannen 90 år, og han guider fremdeles grupper rundt på museet, som i dag består av flere bygninger, spredd over et område på 600 m².
Guidingen innholdt for øvrig en helt spesiell seanse, avholdt i museet egen kirke, hvor 90-åringen både guidet, trakterte kirkeorgelet og fikk i gang allsang av Norges nasjonalsang. Ikke helt overbevist om at vi ville vunnet norske talenter, men det var i hvert fall ingen som sovnet under akkurat det kirkebesøket …
Gjennom bussvinduene dagen deretter kan vi se stadig skiftende film. Sauer beiter langt oppover fjellsidene, og islandshester beiter i gress-skråningene. Det er tusenvis av hester på Island,, til glede for både de som vil ri og de som vil spise. For på Island spiser de gladelig hestekjøtt, og for en nordmann føles det litt merkelig å vite at de vakre dyrene som beiter i veikanten, kanskje skal ende på middagsbordet. Da setter vi større pris på både det velsmakende lammekjøttet og all den nydelige sjømaten øya kan tilby. Spesielt det islendingene kaller hummer, som egentlig er store sjøkreps, bør absolutt smakes.

Etter en stund er det tid for skifte av kjøretøy. Vi skal over i noen forvokste firehjulstrekkere, som de betegnende nok kaller monstertruck, og som får Suvene hjemme til å se svært så barnslige ut til sammenligning. Vi skal ut i villmarken i Islands nasjonalparker, og vi skjønner fort at omkretsen på de solide bildekkene er helt nødvendig, her er det faktisk størrelsen som teller. I skrekkslagen taushet, som etter hvert går over i frydefulle hvin, passerer vi dype bekker, elvefar og skråninger mens vannet spruter over vinduer og tak, og ingen, heller ikke sjåføren, ser meteren foran seg.
– Dette er hva vi kaller islandsk bilvask, kommenterer sjåføren tørt, og vi får nok en påminnelse om at islendinger nok kanskje har litt mer vikingblod enn oss. For som 90-åringen på Skogar sa: – Feigingene reiste tilbake til Norge, Det var bare de tøffeste som ble igjen!
Dagen etter følger vi i en annen tøffings fotspor, Egil Skallagrimsson. En kranglevoren morder, som allikevel var en dyktig skald og mannen bak Eigil Skallagrimssons saga, som er regnet som et av de største mesterverkene blant de islandske ættesagaene. Vi besøker Landnamssenteret som på levende vis lærer oss mer om historien hans og hvordan den islandske nasjonen ble til, og vi besøker Deildartunguhver, en kilde hvor det strømmer ut180 literkokende vann per sekund, nok til å forsyne nærliggende gårder med ubegrensede mengder med varmtvann og oppvarming og til å gjøre både oss og kameraene dyvende våte. Det bobler under bakken, det bruser i varme kulper, og her og der spruter det tilsynelatende ukontrollert opp fra de underjordiske kildene. Noe som sørger for at vi blir innhyllet i svovelluktende damp, og som visstnok skal være svært så bra for huden.
Bra for huden skal den også være, den hvite leiren vi smører i ansiktet dagen etter. Den Blå Lagune er antagelig et av Islands absolutt best besøkte turistattraksjoner, og selv om den, i motsetning til mesteparten av attraksjonene i løpet av uka, er kunstig laget, er den absolutt verd et besøk. Den har 37 graders turkisfarget vann og er omgitt av sort lavalandskap.
Å ligge der, under åpen himmel, innsmurt i hvit leire med en blå drink i nevene, føltes svært så velfortjent etter en uke i macholandet Island. Anbefales:-)
***
FAKTA:
BESTE TID FOR Å REISE:
Juni-september er den største turistsesongen, og takket være Golfstrømmen er det da ganske grei temperatur. ( Se klimatabell ) I sommerhalvåret er det to til tre måneder med nesten konstant dagslys, men fra november til januar er solen fremme kun to til tre timer om dagen. Vinteren på Island er ofte stormfull, og man må derfor være forberedt på mye «vær» hvis man oppsøker landet utenom turistsesongen. Men temperaturen i Reykjavik er sjelden under fem minusgrader, og en del reiser allikevel til Island om vinteren, nettopp for å oppleve naturen vinterstid. Kjøre hundesleder, oppleve nordlyset, bade i den blå lagune, kanskje shoppe julegavene i Reykjavik og nyte julematen i litt annerledes omgivelser.
BESTILLE REISE:
Skal du fly til Island og ordne opphold selv, kan du fly med Icelandair, SAS eller Iceland Express. Flyreisen koster fra ca. kr. 1.500,- pr person tur / retur i lavsesong, og rundt det dobbelte i høysesong med SAS eller Icelandair, og på noen datoer faktisk ned til under kr. 1.000,- med Iceland Express. (Med forbehold om pris-endringer og spesielle tilbud.)
Det er også mange reiseselskap som har spesialisert seg på Island. En weekend på Reykjavik, med fly og hotell, koster fra ca. 3.000,- kroner. Dette er noen av reiseselskapene som tilbyr totalpakke, både fly, opphold og utflykter.
Islandia Travel, www.islandia.no
Vulkan, www.vulkanreiser.no
Icelandair, www.Islandair.no
Kilroy Travels, www.kilroys.no
Nordic Visitor, http://www.nordicvisitor.no
Nytt og Nyttig, www.nyttig.no/reiser
Ving, http://www.ving.no
.
OVERNATTING:
Island har et rikelig utvalg av både hoteller, campingplasser, vandrehjem samt mulighet for privat innkvartering. Det anbefales å bestille plass god tid i forveien i turistsesongen. Islands har også noen få luksushoteller, som alle liggeri Reykjavik.
Hotellene er for øvrig ikke klassifiserte i Island, men de fleste kan tilby grei standard, med pene og rene rom med både bad, telefon og tv. Hotellprisene ligger på ca. 500 – 2.000 kroner, alt etter standard.
Island har også en del vandrehjem, og ønsker man privat innkvartering finner man dette på mange bondegårder. Campingplassene er vanligvis ganske enkelt utstyrt, men generelt kan man på Island slå opp telt hvor som helst, med unntak av ved nasjonalparkene.
SEVERDIGHETER:
Island har mange severdigheter, men avstandene er ikke så store, og de fleste reiseselskapene arrangerer turer som gjør det mulig å få med seg de fleste i løpet av en helg. Dette er noe av det som er verd å få med seg:
Gullfoss, Europas kraftigste fossefall
Strokkur, Islands mest aktive geysir
Thingvellir, det gamle alltinget.
Deildartunguhver, en geysir som spytter ut180 literkokende vann per sekund
Nybyggermuséet, som forteller om Islands historie.
Hraunfossar hvor flere småfosser danner en av Islands mest dyrebare naturperler.
Thorsmork, dalen mellom de isbreene Tindafjallajökull og Eyjafjallajökull.
Vatnajökull, Europas største isbre.
Seljalandsfoss, en foss hvor man kan smyge seg inn bak selve fallet.
Jökulsárlón, den største av isbrelagunene på Island.
Landsbyen Vik, truet av vulkaner, og omgitt av svarte vulkansandstrender, rikt fugleliv og særegne lavaformasjoner.
Dyrhólaey, klippe som stikker ut i Atlanterhavet på Islands sørligste punkt.
Reynisdrangar, en strand med basaltsøyler, fuglefjell og sorte vulkanstrender.
Den blå lagune, bad i vann som holder 37-39 °C, omgitt av vulkansteinlandskap.
Hvalsafari, hvor målet er å se delfiner, vågehval, knølhval, spekkhuggere og blåhval.
Hvalfjørdur, en av de lengste og dypeste fjordene på Island
Reykholt, stedet hvor Snorre Sturlasson bodde og skrev.
Snorrastofa, et kultursentrum etablert til minne om Snorre.
Superjeepturer, lar deg besøke de mer utilgjengelige stedene på øya.
Skogar Museum
Reykjavik Art Museum
Hallgrimskirkja i Reykjavik
I tillegg er det mye å gjøre for den aktive turist. Blant annet brevandring, riding på islandshester, rafting, snorkling, grotteutforskning og muligheter for å leie «monsterjeep» for å utforske de mer utilgjengelige områdene på egenhånd.
RESTAURANTER:
Den islandske menyen domineres av fisk, skalldyr, får og lam. Det er utallige spisesteder å velge mellom, og i tillegg til den islandske maten, får man selvfølgelig også mat fra alle andre verdenshjørner. Restaurantprisene er generelt litt lavere enn det man finner på tilsvarende steder i Norge. Vil man spise godt i Reykjavik, så er dette noen av de mest populære plassene som tilbyr lokale retter:
Fish Company, internasjonal meny med fokus på fersk sjømat.
Sjavarkjallarin, flott fiskerestaurat
3 Frakkar Hjla Ulfari, tradisjonell islandsk mat
Parlan, god mat og fantastisk utsikt over Reykjavik.
Laekjarbrekka, islandske spesialiteter, servert i Reykjaviks eldste hus.
Humarhusid / The Lobster House, både kjøtt og fisk, men fokus på sjømat.
HANDLETIPS:
Island er, til tross for at lav krinekurs og finanskrise, ikke noe rimelig sted å handle. Prisene er jevnt over bare litt lavere enn i Norge. Det som allikevel kan være interessant å handle er ullplagg, sølvsmykker og keramikk.
KOMME SEG RUNDT:
Island har ingen jernbane, men har allikevel et godt utbygd transportnett. Man kan reise med både fly, buss, og bil. Dersom man velger innenriksfly, er det mer enn 50 små landingsbaner rundt på øya. Flyselskapene heter Air Island og Islandflug. Om sommeren er det gode og rimelige bussforbindelser på Island, men om vinteren kuttes rutene drastisk pga værforholdene. Det finnes mange bilutleiefirmaer, og velger man å kjøre på egenhånd, er det en klar fordel med en solid firehjulstrekker, da mange av veiene er gruslagte. Det er også mange firmaer som tilbyr utflykter, disse finner man enkelt informasjon om på hotellene. Det finnes taxier i de store byene, men det er ikke spesielt rimelig, og derfor ikke å anbefale dersom man vil på langtur. Det går ferger mellom de fleste havnebyene om sommeren.
GENERELLE FAKTA:
Hovedstad: Reykjavik
Areal: Ca. 103.000 km2
Språk: Islandsk, men de fleste snakker bra engelsk, og noen også norsk eller dansk.
Største religion: Evangelisk-luthersk
Innbyggere: Ca. 265.000
Styreform: Republikk
Valuta: Króna (K)
Betaling: Det finnes minibanker i de store byene, og de aller fleste steder aksepterer Visa / kredittkort.
Tidssone:
Når klokken er 12.00 i Norge, sommertid, er den 10.00 på Island.
Når klokken er 12.00 i Norge, vintertid, er den 11.00 på Island.
Drikkevann: Man kan fint drikke vann fra springen..
Besøk i Nasjonalparkene:
Det stilles strenge krav til de besøkendes oppførsel i nasjonalparkene på Island. På grunn av brannfare er det forbudt å bevege seg utenfor de avmerkede stiene i geysirområdene og det er selvfølgelig også strengt forbudt å kaste ting i kildene.
NB VIKTIG Å HUSKE:
Gode sko, vindtette og varme klær!
Det blåser nesten bestandig på Island, og siden mange av utfluktene er på naturutsatte områder blir det fort fuktig og kaldt.
Klimatabell | Jan | Feb | Mar | Apr | Mai | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Des |
Dag ℃ | 2 | 3 | 4 | 6 | 10 | 12 | 14 | 14 | 11 | 7 | 4 | 2 |
Natt ℃ | -2 | -2 | -1 | 1 | 4 | 7 | 9 | 8 | 6 | 3 | 0 | -2 #island, |
Kommentarer