I dag er det Verdens Bokdag, og når man snakker om bøker, er det som regel teksten på innsiden som blir diskutert. Men design og interiørlinja på Sandefjord Videregående skole har tenkt annerledes. De har isteden skapt møbler og kunst av bøkene.
(Saken fortsetter under bildeserien)
– Eller, det er vel en blanding av kunst og møbler, forteller lærer Arne Skalleberg. – Jeg tror vel ikke de tåler helt vanlig bruk, skjønt jeg har blitt overrasket over hvor mye papir faktisk tåler. Det lille bordet for eksempel, det tror jeg fint tåler å bli brukt. Vi har jobbet med gjenbruk en stund, og det er jo også det som er tanken bak dette prosjektet. Redesign er jo absolutt i tiden, og vi synes det er viktig og riktig å bevare ting som kan brukes istedenfor å kaste dem. Bøker er jo plasskrevende, så det er en slik ting som folk ofte ser seg nødt til å kaste. Kanskje de isteden kan brukes til noe annet?
Den ideen likte elevene på SVGS Interiør og utstillingsdesign-linje. De forteller at prosjektet har vært kjempemorsomt.
– Dette er noe helt annerledes enn det vi vanligvis gjør. Normalt jobber vi ganske strukturert og har plantegninger som vi må følge. Her har isteden fått lov å fantasere fritt. Og gjenbruk er ingen ny tanke for oss, akkurat det har vi jobbet med lenge.
Mange av ideene til bokmøblene har de funnet på internett.
– Vi lette litt rundt på nettet og oppdaget hvor mye det faktisk er mulig å lage av bøker. Det inspirerte oss til å tenke videre, og til å se hva vi kunne greie å få til. På internett var de fleste bøkene stablet og limt sammen, men vi hadde ikke lyst til å kopiere andre. Og da vi fant ut at vi kunne brette bøkene slik vi har gjort, strømmet ideene på.
Lærer Marit Blomdal forteller at de nok opprinnelig ikke hadde sett for seg at elevene skulle gi seg i kast med så avansert design. – Men de tok helt av, og kom med stadig nye og spennende ideer.
Kristian Hymne er med i gruppen som har laget en stor benk med høy rygg.
– Vi tenkte først på en enkelt stol, forteller han. Men så fikk vi en leksikonserie vi kunne bruke, og leksikon er jo ganske store. Derfor fant ut at vi måtte lage noe større. Og dermed endte vi altså opp med en benk.
Til benken, som faktisk tåler å sittes på – om enn forsiktig – har det gått med ni leksikonbind, to legebøker og en del småbøker. Bøkene har noen av lærerne kommet med. I tillegg har vi et samarbeidsprosjekt med Slappen, en bruktbutikk i Sandefjord, så vi har også fått en del bøker derfra, forteller elevene.
– Til det lille bordet, har de brukt to bøker til hvert bein. I tillegg er bordplatene, som egentlig er gamle drivhusvegger, fylt med strimlede boksider. Totalt består bordet av elleve bøker. Sjeselongen var det møbelet som krevde flest bøker, der gikk det med 54 bøker.
– Vi har holdt på med prosjektet et par ukers tid, forteller de. Omtrent 20 skoletimer totalt. Men vi skulle gjerne laget enda flere møbler, eller gjort noe annet lignende. For dette prosjektet har vært både morsomt og utfordrende. Dessuten er det gøy å skape et helt annet uttrykk, og å lage en ny bruksting ut av noe som tidligere har vært brukt til noe helt annet.
Har du noen bøker til overs, og ble inspirert?
På internett kan du finne flere artikler som handler om ny utnyttelse av gamle bøker. Googler du «books as funiture» eller «book installation» kommer det opp mange alternativer. Du kan også kikke innom disse nettsidene:
Kommentarer