Det er sen ettermiddag og regneværet sildrer fra en tilsynelatende utømmelig himmel. De fleste søker inn til varme og inneliv, men Steinar Engeland har ikke tid til kos foran peisen i disse ukene. Litteraturuka nærmer seg faretruende fort, og det er fremdeles mye som skal ordnes.. Den 5.te november braker det løs.
– Når festivalen først er i gang, går det i ett i sju dager. Da skal alt være på plass, så da fungerer jeg mest som vert og pressekontakt, forteller Steinar Engeland. – Passer på at forfatterne har det bra og kommer seg dit de skal, ser til at dere journalister får den informasjonen dere trenger, ordner ting som må ordnes. Det er fjerde året jeg er med, og det er like spennende hvert år.
Litteraturfestivalen startet opprinnelig i 1997, den gangen var det et samarbeid mellom blant annet Tunsberg Litterære selskap, Vestfold fylkesbibliotek og Olafsen Bog- og Papirhandel. I 2008 overtok Vestfold Fylkesbibliotek ansvaret, og deretter har Steinar Engeland sittet ved roret.
– Det er mye jobb, men jeg synes det er fantastisk morsomt, forteller Engeland.
Dialekten røper at han er vokst opp på det blide sørland, nærmere bestemt i Arendal. Men han flyttet derfor som tenåring, og siden 1999 har han vært bosatt i Stavern.
– Jeg blir vel aldri en ekte Staværing, smiler han, – men både jeg, kona og alle tre ungene stortrives. Stavern er en flott plass, og vi bor midt i Jørn Lier Horst univers. Han smiler. – Vi er stadig ute og går tur mellom de vinterstengte hyttene…
Den røde hårmanken matcher løvet på Bøketrærne over oss, men til tross for en stressende hverdag er det ingenting som tyder på at temperamentet er like glødende som hårfargen. Det brennende engasjementet er derimot på plass.
– Jeg er gammel norsklærer og har bestandig vært glad i litteratur, forteller han. – Så jeg føler at jeg har havnet på rett plass, og jeg er stolt over programmet vi kan tilby i år. Med stort og smått blir det avholdt ca. femti forskjellige litteraturfestivaler i Norge, og vår er en av de største. I fjor hadde vi cirka 7000 besøkende, det har vært en jevn økning etter at vi overtok. Vi håper på å runde 10.000 besøkende i løpet av få år. Vi tilbyr 82 arrangementer, fordelt på 14 kommuner, og det er over femti forfattere som skal i ilden.
Anne B. Ragde, Ingvar Ambjørnsen, Bjørn Rørvik og Thorvald Steen. Jørn Lier Horst, Ingunn Aamodt, Arne Svingen og Jon Ewo. Trude Marstein, Øyvind Thorsen , Lars Saabye Christensen, og Hans Olav Lahlum. Helge Flatland, Bjørn Sortland, Jan Mehlum, Steinar Høiback og Vigdis Hjort. Thorvald Steen, Ragnar Kvam, Jon Bing, Tove Nilsen, Mustafa Can og Margaret Skjelbred. Dette er bare noen av mange og spennende forfattere som alle besøker Vestfold den kommende uka.
– Det er en lang og god liste, sier Steinar Engeland fornøyd. – Selve åpningsforestillingen foregår på biblioteket i Tønsberg, det har den gjort fra det aller første året. Men vi ønsker oss selvfølgelig publikum fra hele fylket, det er viktig for oss å involvere hele Vestfold. Derfor er arrangementene også spredt utover hele fylket, det foregår noe på omtrent alle bibliotekene i fylket.
Bredde er i det hele tatt viktig for litteraturuka. Her skal det være noe for alle, unge som eldre, og for de aller fleste litteraturpreferanser.
– Litteraturuka har bestandig vært et ujålete arrangement, sier Steinar Engeland, – og det skal det fortsette å være. Han ler. – Jeg tilhører den stadig minkende gruppen som fremdeles synes Ibsen er gøy. Dessuten er jeg født med et tidspunkt som gjorde at debuten til Ambjørnsen klaffet godt, så han er litt spesiell for meg. Men Litteraturuka skal ha noe for alle, og for oss er det viktig å vise at bredde og kvalitet faktisk kan gå hånd i hånd.
Steinar Engeland har samme problemet som de fleste andre litteraturinteresserte har under Litteraturuka. Det skjer så mye, og på så mange steder samtidig, at det er umulig å få med seg alt.
– Det er selvfølgelig et luksusproblem, sier han og sukker mens han kikker ned i den velfylte arrangementbrosjyren. – Men jeg skal garantert få med meg Anne B. Ragde når hun kommer til Larvik bibliotek. Da regner jeg med at det blir fullt hus, det er lenge siden hun var i Vestfold sist. I tillegg skal jeg til Horten og høre Ingvar Ambjørnsen og Saaby-Christensen snakke om musikk. Det blir spennende.
Ingvar Ambjørnsen under litteraturuka 2011, her bokbadet av Kjeld-Willy Hansen.
Ingvar Ambjørnsen er av forfatterne som skal farte fylket rundt under den kommende uka. Han skal snakke om musikk med Saaby Christensen, diskutere Elling på Sandefjord bibliotek og selvfølgelig presentere sin egen høstutgivelse. ”Natten drømmer om dagen.”
Ambjørnsen har vært med på Litteraturuka mangfoldige ganger og er derfor som veteran og regne, men han forteller at han som alltid gleder seg.
– For meg er det noe helt spesielt å få være med på Litteraturuka i Vestfold. Det kan være alderen. Jeg har en klarere følelse av tilknytning til barndommens geografi nå enn da jeg var yngre. Alle årene i utlendighet, har dessuten gitt meg stadige påminnelser om at det er i Norge jeg har leserne mine. De som holder meg i live. Ingen steder kommer dette så tydelig frem som når jeg reiser rundt i Vestfold. Jeg får en sterk opplevelse av å være hos mine egne.
I tillegg til Ingvar Ambjørnsen er flere av forfatterne nærmest faste gjengangere. Jørn Lier Horst, brødrene Nyhus og Jan Mehlum er også erfarne litteraturukedeltagere.
– Jan Mehlum tror jeg faktisk har vært med hvert eneste år, og Jørn Lier Horst og Ingvar Ambjørnsen har også deltatt flere ganger. Og alle gjengangerne våre er veldig positive til oss, og det setter vi selvfølgelig pris på, sier Engeland. Han smiler. – Det er de forresten alle forfatterne. Når de først har deltatt på Litteraturuka en gang, takker de oftest ja til å komme tilbake dersom det finnes mulighet.
Arrangementene foregår stort sett på fylkets biblioteker, i tillegg er det et godt samarbeid med Norsk senter for pensjonistutvikling i Melsomvik. I alle ender av fylket stiller bibliotekkarer og frivillige opp, setter fram stoler, sørger for bevertning og kaffe, og gjør sitt beste for at de mange tusen litteraturinteresserte skal få en god opplevelse.
– Det er det det handler om, sier Steinar Engeland engasjert. – Å gi folk gode opplevelser. Og heldigvis, publikum er veldig positive. Hvis noen klager, så er det gjerne fordi de ønsker seg mer av noe, at deres yndlingsforfatter skal holde på lenger, eller delta på flere arrangementer. Engeland smiler. – Og den slags klager er jo egentlig bare hyggelig.
Fakta om litteraturuka:
Litteraturuka i Vestfold ble startet i 1997 i samarbeid mellom blant annet Tunsberg Litterære selskap, Vestfold fylkesbibliotek og Norli bokhandel i Tønsberg (tidligere Olafsen Bog- og Papirhandel). Fra og med 2009 har Fylkesbiblioteket i Vestfold arrangøransvar for litteraturuka og samarbeider med bibliotekene i fylket om innhold og program..
Litteraturuka i Vestfold har siden starten delt ut Vestfolds litteraturpris til en skjønnlitterær forfatter med tilknytning til regionen. Prisen er på 25 000 kroner og overrekkes under åpningsarrangementet i Tønsberg og Nøtterøy bibliotek i Tønsberg.
Hele programmet for litteraturuka finner du her.
(c) Tekst og foto: Myriam H Bjerkli
Kommentarer